16-02-19 Zeer grote brand legt timmerfabriek in de as, Nijverheidsweg (Stolwijk)

Vannacht rond 3 uur werd de brandweer van Stolwijk en Bergambacht gealarmeerd voor een industriebrand aan de Nijverheidsweg in Stolwijk.

Direct werd er opgeschaald naar “Middelbrand” en ging de brandweer ter plaatse alwaar ze een brand aantroffen achterin een timmerfabriek.

De brandweer van beiden korpsen deden hun best de brand te bestrijden, al bleek dit een moeilijke klus te zijn omdat het vuur lastig bereikbaar was.
Dit was dan ook de reden voor de brandweer om de brand 3 kwartier later op te schalen naar “grote brand”.
Uiteindelijk zou zelfs naar “grip 1” “zeer grote brand” opgeschaald worden.

Hierop kwamen eenheden uit heel de Krimpenerwaard, Gouda, Reeuwijk, Waddinxveen, Moordrecht en Alphen aan den Rijn ter plaatse.
Waarbij deze zelfs werden geassisteerd door eenheden uit Haaglanden (De Lier/Monster) en Rotterdam-Rijnmond (Metaalhof).
Dit te samen met diverse andere (hulp)diensten zoals de politie, ambulance, bevolkingszorg, Stedin en ga zo maar door.
Uiteindelijk stond de hele weg vol met voertuigen en lag deze ook vol met slangen van tankautospuiten/dompelpomp-units.

In eerste instantie was er vooral veel rookontwikkeling welke over de omliggende woonwijken waaide, echter dit veranderde plotseling toen er een zogenoemde “flashover” plaatsvond.
Waarbij van de ene of de andere moment het volledige pand in de brand stond en er geen redden meer aan was, waardoor de hulpdiensten besloten hun tactiek aan te passen.
Hierbij zou getracht worden het pand gecontroleerd uit te laten brandden en te voorkomen dat omliggende panden ook in de brand vlogen, wat uiteindelijk ook lukte.

Na uren blussen, zo tegen 7 uur, werd het signaal “onder controle” gegeven. Waarna diverse eenheden weer konden opruimen om uiteindelijk weer retour naar de kazerne te gaan. Tevens werden diverse ploegen die al sinds het begin aanwezig waren afgelost door eenheden uit o.a. Aarlanderveen/Zevenhuizen/Nieuwerbrug. Het zou echter nog uren duren voor het vuur ook echt uit was.

Waardoor de brand is ontstaan is onbekend, wel zou het een redelijke impact hebben op Stolwijk en de omgeving. Zo werd de volledige N207 tussen Gouda en Schoonhoven en de Nijverheidsweg zelf afgesloten voor al het verkeer. Stond een ambulance standby, al is deze zover bekend niet ingezet want er vielen geen gewonden. Moesten voertuigen worden schoongespoten, alle ingezette eenheden door de ontsmettingseenheid heen, en werden diverse sportwedstrijden in verband met de roet-deeltjes die neerdwarrelden afgelast. Tevens zou er asbest zijn vrijgekomen, echter bleef dit beperkt tot het industrieterrein zelf. De brand werd het gesprek van de dag in het dorp en trok ook daardoor redelijk wat aandacht.


Melding:

Datum: 16 februari 2019 02.51
Adres: Nijverheidsweg (Stolwijk)
Melding: Prio 1 Gebouwbrand industrie (GRIP: 1) (Inzet Brw IBGS: GOE) (zeer grote brand) 
Voertuigen: Zie tags

Video’s:

1.

2.

3.

4,


Foto’s:


Media:

Getagd: / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.