27-01-19 GRIP2 Grote hulpverlening na gasexplosie aan de Jan van der Heijdenstraat te Den Haag

Een vermoedelijke (gas) explosie heeft deze middag voor enorme schade en meerdere gewonden gezorgd aan de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag.
Het was 10 over 4 toen de brandweer werd gealarmeerd voor een ongeval met mogelijk gevaarlijke stoffen aan de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag.

Ter plaatse bleek er een (mogelijke) explosie te hebben plaatsgevonden waarbij de voorgevel van een portiek naar beneden was gestort.
De grote brokstukken lagen tot de middenberm en de kleinere zelfs nog verder. Diverse auto’s werden verpletterd. En mogelijk zouden er zich nog (levende) mensen in het pand bevinden.

Voor hulpdiensten snel de reden om op te schalen naar “grote hulpverlening” en “grip 2”. Waarop een grootschalige inzet van diverse instanties, ambulance/politie/brandweer etc, realiteit werd.
Brandweer, politie en ambulance-eenheden uit eigen regio, maar ook daarbuiten, werden opgeroepen, net als de traumahelikopter en diverse teams die gespecialiseerd zijn in dit soort incidenten.

Deze teams, de zogenaamde “Specialisme Technische Hulpverlening”, werden uit o.a. Beusichem en Alphen a.d Rijn opgeroepen om naar het incident te gaan, later zelfs ook geassisteerd door honden van de USAR. Te samen konden ze namelijk worden ingezet om op zoek te gaan naar mogelijke slachtoffers onder de puin van de ingestorte flat. Diverse slachtoffers konden met een hoogwerker uit het pand gehaald worden. Echter er bevonden zich ook daadwerkelijk mensen onder het puin. Welke, al dan niet zwaargewond, door de brandweer en de STH-teams konden worden bevrijd. Waarna ze met begeleiding van een MMT-arts naar het ziekenhuis werden vervoerd. Waarop het dus een komen en gaan was van ambulance’s. Uiteindelijk zijn er minstens 9 gewonden gevallen waarbij 7 naar het ziekenhuis zijn vervoerd.  Een van de slachtoffers heeft tot laat in de avond moeten wachten op zijn bevrijding.

De hele weg werd door de politie gauw afgezet. Dit voornamelijk om hulpdiensten alle ruimte te bieden om hun werk te verrichten. Maar ook om de veiligheid te garanderen van de grote toestroom van mensen die een kijkje wouden komen nemen. Dit zorgde er echter wel voor dat er een verkeerschaos in omliggende straten ontstond en dat het openbaar vervoer (bus/tram) stil werd gelegd en/of werd omgeleid. Tevens werden omliggende woningen ontruimd uit gevaar dat de hele blok zal gaan instorten. Zij, werden opgevangen in een ruimte in een flat aan de Pasteurstraat. Enkelen van hen kunnen mogelijk ook niet meer terug naar hun woning en moeten daardoor elders opvang zoeken (al word dit hoogstwaarschijnlijk al wel geregeld voor ze). Dit alles zou de hele dag duren. Omdat enkelen zich niet aan de vorderingen van de agenten hielden werden er hierdoor ook arrestaties verricht.

Wat de exacte reden is van de mogelijke gasexplosie is onbekend. Bewoners meldde aan media en de brandweer dat zij al enkele dagen gas roken. Echter zijn er geen meldingen bij de brandweer binnen gekomen.


Politie

Politie start onderzoek naar explosie Jan van der Heijdenstraat
Laatste update: 28-01-2019 | 15:24

Den Haag – Medewerkers van de politie-eenheid Den Haag zijn maandagochtend 28 januari een onderzoek gestart naar de oorzaak van de explosie in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag op zondag 27 januari.

Gezien de grote impact van de explosie midden in een woonwijk en de omvang van het onderzoek, is een zogenoemd Team Grootschalig Opsporing (TGO) gestart. Dit staat onder leiding van een officier van justitie.

Alle mogelijkheden open
Hoewel op dit moment de oorzaak een gasexplosie lijkt te zijn, houdt de politie in haar onderzoek zoals gebruikelijk alle mogelijkheden open.

Onderzoek in panden
Forensische experts verrichten maandagmiddag 28 januari onderzoek in een deel van de panden. Het streven is om de woningen direct vrij te geven zodra het onderzoek dit toelaat.

Sporenonderzoek
Rondom de woning waarin de explosie plaatsvond, heeft de politie een zogenoemd plaats delict afgezet. Dit is gebruikelijk, zodat eventuele sporen voor het onderzoek behouden blijven. Over de tijdsduur van dit onderzoek valt nog niets te zeggen.

Slachtofferhulp
Na de explosie hebben hulpverleners mensen die behoefte hebben aan slachtofferhulp doorverwezen naar Slachtofferhulp Nederland. Heeft u naar aanleiding van de explosie nog behoefte aan slachtofferhulp, dan kunt u alsnog terecht bij de medewerkers van Slachtofferhulp Nederland. Daarnaast vindt u op de internetsite van de gemeente Den Haag meer informatie over bijvoorbeeld het afhandelen van schade.

Getuigen gezocht
In het kader van het onderzoek zoekt de politie naar mensen die eventueel informatie hebben over het moment voor de explosie. Bent u zondagmiddag 27 januari in de Jan van der Heijdenstraat geweest en is u daarbij iets opgevallen dat mogelijk interessant kan zijn voor het politieonderzoek? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Heeft u voor, tijdens of direct na de explosie filmbeelden gemaakt, dan vraagt de politie u deze in te sturen via dit formulier op politie.nl.


Melding:

Datum: 27 januari 2019 16.11
Adres: Jan van der Heijdenstraat (Gouda)
Melding: Prio 1 Ongeval letsel (GRIP: 2) (grote HV) (instorting/bedelving)
Voertuigen: Zie tags

Foto’s:


Media:

Tagged : / / / / / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.