GRIP 3 voor Schietpartij in tram aan de 24 Oktoberplein in Utrecht

Deze ochtend net voor 11 uur heeft er een mogelijk (terroristische) aanslag plaatsgevonden op een tram aan de 24 oktoberplein in Utrecht.

Hulpdiensten werden rond kwart voor 11 gealarmeerd voor een schietpartij in een tram aan de 24 oktoberplein in Utrecht.
Waarom het precies een (terroristische) aanslag is genoemd is onbekend, maar de “angst” voor de omgeving was duidelijk voelbaar.

Vele 100den politie-eenheden, alsmede brandweer/ambulance en de traumahelikopter werden opgeroepen en kwamen ter plaatse.
Aldaar was de dader al ontvlucht naar een onbekende richting, waarbij die mogelijk met nog munitie-gevulde wapens bij zich had.

Een grote zoektocht met o.a. een politiehelikopter, honden, de DSI werd opgezet om de dader te vinden en verdere acties te voorkomen.
Terwijl ondertussen diverse andere hulpdiensten zich bij de tram waarin het incident had plaatsgevonden actief bezig waren.
Zij hebben slachtoffers behandeld, hebben onderzoek verricht en getracht de veiligheid te waarborgen van de aanwezige mensen.

Door het incident werd het dreigingsnivo in Utrecht tijdelijk opgeschaald naar niveau 5, de hoogste die in Nederland mogelijk is.
Hierdoor werd al het openbaar vervoer van/rond/naar Utrecht stilgezet, tevens werden er grote delen van de stad afgezet/beveiligd.
Vanwege angst voor verdere aanslagen, werden tevens belangrijke gebouwen ook buiten de stad Utrecht beveiligd.

Al met al een grootschalig incident welke is opgeschaald naar “Grip 3” en uiteindelijk de hele dag Utrecht in zijn greep heeft gehouden.
Er vielen uiteindelijk 4 doden en 4 gewonden. De dader kon echter wel worden aangehouden en zal worden aangeklaagd.

Politie

Hoofdverdachte schietincident aangehouden
Laatste update: 18-03-2019 | 20:48

Nederland – De politie heeft aan het begin van de avond een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident vanmorgen aan het 24 oktoberplein in Utrecht. Het onderzoek is nog in volle gang.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen reageerde vandaag driemaal op het nieuws. Hij sprak zijn innige medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers, de gewonden en alle mensen die erbij waren. Ook uitte hij veel waardering in de richting van de hulpverleners die direct massaal in actie kwamen en deden wat hen te doen stond. De gebeurtenis heeft invloed op mensen, in Utrecht en daarbuiten. “Mensen zullen morgenochtend met een ander gevoel naar hun werk gaan. Toch is het goed dat we doorgaan. Dat we elkaar vasthouden en steunen. Geweld mag nooit het laatste woord hebben.”, aldus burgemeester Jan van Zanen.

Drie doden
Het incident vond vanmorgen rond 10:45 plaats aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij het schietincident in een tram zijn doden en gewonden te betreuren. Op dit moment is het beeld dat er drie doden zijn gevallen en vijf personen gewond zijn geraakt. Vlak voor het schietincident werd aan de Amerikalaan bij een carjacking een rode Renault Clio buitgemaakt. De betreffende auto is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan.

DSI
Aanwijzingen in de aangetroffen Renault Clio leidden de recherche naar een verdachte. Tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht kon de verdachte aan het begin van de avond worden aangehouden. Het gaat om dezelfde persoon van wie eerder op de dag door de politie informatie en een foto was verspreid. Bij de invallen werd de Dienst Speciale Interventies (DSI) ingezet. De politie heeft ook een tweede man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag. Inmiddels is een derde verdachte aangehouden. Hoe deze persoon is betrokken bij dit incident wordt nog onderzocht.

Onduidelijk
Op basis van getuigeverklaringen en sporen is het scenario in werking gezet dat het mogelijk om een terroristische aanslag zou kunnen gaan. In verband hiermee heeft het NCTV besloten uit voorzorg het hoogste dreigingsniveau in te stellen voor de provincie Utrecht. Omdat op dat moment de schaal van de mogelijke aanslag onduidelijk was is besloten het advies te geven om in Utrecht binnen te blijven. In de loop van de middag kon dat advies weer worden ingetrokken.

Dreigingsniveau
De hele omgeving rondom het incident op het 24-oktoberplein in Utrecht is geruime tijd afgesloten geweest. Politiemensen die op straat zijn ingezet op strategische posities droegen een zwaar vest. Op dit moment is het dreigingsniveau terug naar niveau 4. Op verschillende locaties vindt nog uitgebreid onderzoek plaats, waaronder in de omgeving van het 24 oktoberplein. Deze locaties zijn nog altijd afgezet. De Amerikalaan en de Tichelaarslaan zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Advies ingetrokken
Naar aanleiding van het schietincident heeft de lokale driehoek aanvankelijk iedereen in Utrecht geadviseerd binnen te blijven tot nader bericht. Aanleiding hiervoor was dat er sprake zou zijn van meerdere schietincidenten. Toen duidelijk werd dat dit niet het geval was, heeft de driehoek het advies ingetrokken.


Melding:

Datum: 18 maart 2019 10.47
Adres: 24 oktoberplein (Utrecht)
Melding: Prio 1 Ass-Politie (GRIP 3)
Voertuigen Zie tags

Video:

1.

2.

3.


Foto’s:


Media:

Getagd: / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.