Zeer grote uitslaande brand (GRIP 2) in Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk te Hoogmade

Vanmiddag heeft er een zeer grote brand gewoed in de “Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk” aan de Kerkstraat in Hoogmade.

Het was net na kwart over 12 toen de brandweer van Leiden, Rijpwetering en Woubrugge een melding binnen kregen van een brand in een kerk aan de Kerkstraat in Hoogmade.
Zij gingen ter plaatse en troffen aldaar, mogelijk ontstaan door het webranden van verf, rook aan in de Onze-Lieve-Vrouwe-Geboortekerk.

Deze rook wist zich langzaam uit te breiden tot op een gegeven moment het hele dak van de “schip” in brand stond. 
Vanwege deze snelle uitbreiding en om genoeg mankrachten/water aanwezig te krijgen werd besloten de brand ook op te schalen.
Uiteindelijk werd er zelfs opgeschaald naar “Grip 2” “Zeer grote brand”. Waarbij eenheden uit de hele regio en daarbuiten werden opgeroepen.

De brand wist zich uit de breiden naar de kerktoren waar deze al snel korte tijd flink uitslaand werd, dit alles gepaard met een grote hoeveelheid rook.
De vlammen leken even te verdwijnen toen de klok voor het laatst rond half 2 te horen was, echter zou dit niet heel lang duren.
Het vuur wist namelijk de spits te bereiken waar het enige tijd woedde alvorens deze instortte met vervolgens een vlammenzee die tot op een kilometer afstand te voelen was.

Het vuur verdween vervolgens wel weer snel en de brandweer kon eindelijk met de autoladder omhoog gaan om het overige vuur/de rook in te dimmen.
Zij waren immers genoodzaakt het vuur zijn gang te laten gaan omdat het niet veilig was om deze te blussen vanaf de posities die beschikbaar waren.
Ze konden wel vanaf de grond trachten uitbreiding te voorkomen en wat stralen op het vuur in het schip gooien, maar daar bleef het bij.
Nadat dus de spits was ingestort en het dak zo goed als vernietigd was, kon men in actie komen. Echter was de kerk toen al flink beschadigd.

Door de enorme rookontwikkeling en vlammen moest een ruim gebied rondom de kerk worden afgezet.
Tevens werden bewoners in de omgeving met een NL-Alert geadviseerd om ramen/deuren gesloten te houden.
Tevens kwamen velen asdeeltjes te recht in de naastgelegen wijken, echter zover bekend was er geen sprake van asbest.

Wonder boven wonder bleef de schade beperkt tot de kerk, de spits viel gelukkig enigszins goed, waardoor een naastgelegen school en diverse woningen gespaard konden blijven.
Tevens vielen er zover bekend ook geen gewonden. Wel is het zo dat diverse omwonenden komende tijd nog niet na huis mogen vanwege de instabiliteit van de restanten van de kerk.

Het incident trok vele duizenden bezoekers naar het altijd zo rustige dorp Hoogmade. Van verkeershinder was echter amper tot geen sprake.
Hoe het nu verder gaat is niet helemaal zeker, meer informatie zal mogelijk later aangevuld worden.


Melding:

Datum: maandag 4 november 2019 12.18
Kerknaam: Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk
Adres: Kerkstraat (Hoogmade)
Melding: Prio 1 Gebouwbrand bijeenkomst (GRIP: 2) (zeer grote brand) (kerk)
Voertuigen: Zie tags

Video:


Foto’s:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Zie meer foto’s in onderstaand album!


Media:

Getagd: / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.